Vad är en hälsosam livsstil för dig?

Vad är en hälsosam livsstil för dig?

Vi matas dagligen med information om hur viktigt det är att leva en hälsosam livsstil – och visst är det viktigt. Men vad innebär det egentligen för dig? Vi alla är olika och är i behöv av olika saker. Men några faktorer är faktiskt viktiga för de allra flest. Det handlar till exempel om:

  • Sömn,
  • stress
  • och motion.

Dessa tre punkter kan vara avgörande för hur man mår och de hänger ofta ihop med varandra. De allra flesta vill såklart leva en hälsosam livsstil men vi lever i ett samhälle där vi hela tiden får stångas med olika ibland motsägelsefulla budskap.

Den stressiga vardagen kan påverka vår sömn och hur mycket vi rör på oss. Saker som är viktiga för att må bra men som vi ibland prioriterar bort för att vi har andra saker som pickar på vår uppmärksamhet vilket gör att en hälsosam livsstil kan kännas svår att få.

En bra ände att börja i är att se över sömnen. Hur många timmars sömn som man behöver kan vara individuell men försök att komma underfund med hur många timmar du behöver för att fungera bra i vardagen. När du väl gjort det så kommer man till punkten hur man ska gå tillväga för att få sin skönhetssömn. Vanliga tips är att varva ner på kvällen i god tid innan det är dags att sova. Att lägga sig med andan i halsen är svårt för de flesta.

När sömnen sitter så mår vi även bra av att röra på oss. Vi lever ett alltmer stillasittande liv som även det kan påverka vår stressnivå i kroppen. Motion frigör bra endorfiner i kroppen och kan förebygga och motverka de skador som stress kan göra mot våra kroppar.

En hälsosam livsstil tar tid

Att skapa bra rutiner och vanor som bidrar till en mer hälsosam livsstil tar tid. Börja därför sakta men säkert ändra på dåliga vanor och ta en sak i taget. Börjar man med alla saker samtidigt är det lätt att man ger upp då svårigheterna att få till det blir för stora. Är man redan stressad kan pressen på en hälsosam livsstil bli för stor helt enkelt och man ger vika för snabba lösningar. Fundera över vad du behöver prioritera först, kanske är det att få sömnen att fungera som är ditt mål för stunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *