Äldre kakelugn

Vi har funderat på om vi skall ta steget och köpa hus. Det är långtifrån säkert att vi skall göra detta, men tanken på hus har växt sig allt starkare de senaste åren och jag tror att vi börjar närma oss en punkt var det är dags att bestämma sig. Vi har kollat lite på olika hus som kan vara intressanta för oss, och har väl fastnat för några olika. Genomgående är att det finns kakelugn i husen vi tyckt bäst om. I vissa fall har man dömt ut kakelugnen så att man inte längre får elda i den, men det borde finnas smidiga sätt att komma till rätta med denna typ av problem. Jag kollade lite snabbt på internet för någon dag sedan, och det verkar som att Safe-seal är en metod som är snabb, billig och enkel att genomföra.

Jag är förvisso en händig person, men jag skulle inte våga ge mig på en kakelugnsrenovering. Speciellt inte med en metod som kräver kunskap om verktyg jag aldrig hört talas om, men det finns ju de som arbetar med kakelugnsrenovering och de kan ju garanterat utföra jobbet! Efter att ha läst på om just den kakelugnsrenovering som innefattar Safe-seal, har jag blivit stärkt i min tro på att allting går att lösa om man bara vill. Denna metod går ut på att man filmar allting invändigt, för att se vad som behöver göras. Därefter rengör man kakelugn och rökgångar samt tar bort allting som kan sticka ut eller på annat sätt vara i vägen för arbetet. När man fått klart allt detta börjar man gjutningen!

Tanken med Safe-seal kakelugnsrenovering, är att man gjuter en hinna på insidan av rökkanalen och kakelugnen. Detta gör att röken inte kan sippra ut genom eventuella sprickor, samtidigt som man isolerar värmen bättre. Detta gör att man inte behöver vara rädd för att sätta eld på huset när man eldar kraftigt. Rök beter sig lite olika beroende på vad för rök det är, och detta är någonting man behöver tänka på när man skall göra en kakelugnsrenovering. Viss rök tar större plats än annan rök, och att ha en för smal rökgång kan resultera i att röken vänder och kommer tillbaks in i huset. -Någonting som inte är nyttigt. En glid-gjutning i stil med Safe-seal, gjuter ett mycket tunt lager fiberarmerat bruk längs kanalen. Detta minskar förvisso kanalen något, men det kompenseras av att ytan inte låter partiklar och rök fastna på vägen ut. Det är en hel vetenskap bakom kakelugnsrenovering, men jag tror att det är värt pengarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *